måndag 5 oktober 2009

Republikansk blunder

Det händer att kungahuset jämförs med hederskulturer eftersom tronföljaren måste ha tillstånd av sin far innan hon gifter sig. Trams! Kanske skulle hon, likt sina gammelfarbröder Sigvard och Carl Johan, ha mist sin titel och framtida kneg. Jag har svårt att tänka mig att Carl Philip tillsammans med danska kusinerna Jocke och Fredde skulle ha slängt henne med huvudet före ned på Lejonbacken.

7 kommentarer:

 1. Nej, jämförelsen haltar förskräckligt.

  Arvfurstar i Sverige måste underkasta sig rikets succesionsordning, vilken senast reviderades 1979 som de flesta vetoch därefter retroaktivt började gälla arvingar till konung Carl XVI Gustaf (vilket förövrigt lagrådet definitivt tog avstånd ifrån, det trotsar all juridisk praxis.) Vilket alltså är anledningen till att inga av kungens syskonbarn är svenska prinsar eller prinsessor.

  §5 i succesionsordningen stadgar att en tronföljares äktenskapliga val inte är en privatsak och måste underkastas regeringens prövning efter kunglig hemställan (dvs regerande regent).

  "Till yttermera visso, att vi allt detta föreskrivna så belevat och beslutit, hava vi samtliga Svea rikes ständer detta underskrivit och beseglat ; som skedde i Örebro den tjugosjätte dagen i september månad, år efter Kristi börd, ett tusende århundrade och på det tionde."

  SvaraRadera
 2. Jag ser Aftonbladets rubriker: Blodbad på slottet. Silvia rasar. Phille, Jocke och Fredde talar ut: Därför kastade vi Vickan på Lejonbacken.

  /Anonym C

  SvaraRadera
 3. Håll den sista meningen i minnet, Anonym C. Jag ska forska lite.

  SvaraRadera
 4. Eftersom danskan endast tillåter dubbelteckning av konsonant i intervokalisk ställning är det så de båda bröderna skulle ha stavat detta svenska ord om de hade slarvat. Men visst, jag kan ändra.

  SvaraRadera
 5. Vad skulle du forska om?

  /Anonym C

  SvaraRadera
 6. Konstruktionen "därför har jag ..."

  SvaraRadera