måndag 30 augusti 2010

Läxa

Käre dödsmetallare (om du kan räknas som en sådan då du envisas med att gå omkring) i keps! Varför säger du att din gitarr är stämd i D? Antingen har du då stämt ned den så mycket att det är tekniskt omöjligt att ta ett enda rent ackord, eller så har du stämt upp den ett helt tonsteg, i vilket senare fall ett förbud mot att spela någon som helst form av hårdrock träder in.

Så här ligger det till. Slå på din planka an ett C (om du vet var det ligger), hitta den pianotangent (om du vet vad det är för något) som när du trycker ned den skapar ett ljud med samma tonhöjd som gitarrtonen, fråga någon som kan något om musik vilken ton det är. Svaret är då förmodligen A# eller motsvarande.

Din gitarr är följaktligen stämd i A#. Prata inte mer med mig om det här. Prata inte mer med mig. Prata inte.

8 kommentarer:

 1. Drop D?

  Annars är väl Bolt Thrower alkemister på området, jag vill minnas att nån skiva är brutalt nedstämd till spaghetti.

  SvaraRadera
 2. Drop D innebär alltså att man efter ha stämt sin gitarr så lågt eller högt man nu råkar känna för, skruvar ner tjocka E-strängen (och alltså bara just den) en helton till.

  Sedan finns det naturligtvis andra varianter; folk som gillar drogromantisk manskult brukar tjata om Kifans gura. (Någon får gärna förklara.)

  Hur långt nere är Bolt Thrower? Den som sitter inne med expertkunskaper om vilka som är värst får gärna bre ut sig här. (Att stämma ned gitarren till D, vilket med dumkepsterminologi alltså är ett lågt F#, torde vara ogörligt.)

  SvaraRadera
 3. Har hört att de körde nedstämt i B i början, men att bruttan som lirar bas knappt kunde träffa strängarna eftersom de vibrerade så kraftigt. Därefter stämde de upp i nåt annat. Det kanske inte gav så mycket det här...jag gillar inte ens Bolt Thrower.

  SvaraRadera
 4. Givetvis har Wulf ratt har.. det ar ju en hel menlos diskussion om man for den med nagon dodstattare som tycker att det skulle vara av ett maste att dods skall spelas Drop D.. lika nodvandigt som en 7-strangad yxbanjo!

  Det handlar ju egentligen mer om att det ar ett enkelt vis att stamma gitarren for den som ska spela, problemen vi ranner in i (vilken sallan ar nagot problem) ar om man skall ta en vanligt A eller ett C, for skall man da inkludera den droppade D strangen, sa maste man ha fler an en hand pa gitarrhalsen, eller ignorera att nyttja denna.

  SvaraRadera
 5. Musik-connoisseur1 september 2010 11:53

  Det är därför det uteslutande ska spelas 50 Cent och Scooter. Då undkommer man detta otyg!

  SvaraRadera
 6. Anonym 1: Det är visserligen vänligt att du vill bidra till diskussionen, men har du över huvud taget läst det jag skriver.

  Musik-connoisseur: Jag förstår naturligtvis att din motbjudande kommentar är ironiskt menad, så i kraft av mitt ämbete förlåter jag dig.

  SvaraRadera
 7. Jag skrev endast vad jag läst i en intervju någon gång på nittiotalet. Jag är en "dumkeps", uppenbarligen precis som Jo Bench, i detta ämne. Men, du bad om information och du kan säkert berätta för mig vad nedstämt i B innebär, samt hur omöjligt det är att genomföra/spela på.

  För övrigt så stämmer man inte ner gitarrer, det gör man bara inte, och att spela droppat är bara bögigt.

  Ja just det ja, en liten notering bara, nästa gång du frågar något, använd frågetecken, det gör vi andra...

  Dumkep... jag menar Anonym 1

  SvaraRadera
 8. Käre/a Anononym 1. Jag skrev faktiskt att det var vänligt, så det kan du gotta dig lite åt.
  Alltså: Om man stämmer ned till keps-B, är det onekligen väldigt sladdrigt, men fortfarande spelbart. Denna stämning heter med korrekt terminologi G (eller F#, beroende på vad man menar med B, men det är en annan fråga). Det rör sig alltså om 5 (eller 6) band. Angående droppstämning har du rätt och angående punkten -- ja vad fan ...

  SvaraRadera