fredag 3 september 2010

Österländsk visdom

Jag lovar att mina tre nästkommande inlägg uteslutande ska handla om hårdrock, så förlåt om jag just nu inte lyckas slita mig från mitt eviga språktjatande.

I Burma med omnejd talas språket Kuki-Thaadow. Vòʔ mìt ùul nàm betyder, hör och häpna, 'pig's eye perspiration odor'.

8 kommentarer:

 1. För att möjligen bringa lite mer visdom i dagen så vänder jag mig till dig nu. Du är trots allt den högst lärde, och vitsigaste, som jag stött på inom lingvistiken (eller i alla fall så ger du ett mycket starkt sken av det!).

  Min fråga: vad betyder "tridjung"?

  Ordet går att finna i Byggningabalken (1736:0123.1), 21 kap. 2 § 2-3 p.

  Om det är OK med dig så infogar jag gärna ditt svar på min egen sida för att belysa det ytterligare, då frågan först väcktes där!

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
 2. "(eller i alla fall så ger du ett mycket starkt sken av det!)" Japp, det är bara en chimär.

  Angående "tridjung" är det alltid ett hett tips att kolla Svenska akademiens ordbok (SAOB) som ligger tillgänglig på nätet. Just detta ord vill den dock inte kännas vid när jag försöker. Men det verkar väl betyda en 'tredjedel'. Den exakta juridisk/administrativa innebörden vågar jag inte uttala mig om innan jag har grävt lite i böckerna. (Tanken går osökt till det gamla tiondet. Det betyder förstås en 'tiondel', men man måste ju känna till den historiska kontexten för att veta att det rörde sig om en avgift till kyrkan.) Svar kommer i morgon.

  SvaraRadera
 3. Jag är alldeles säker på att jag har en mycket riktig uppfattning om din expertis. Jag la till parentesen i syfte att belysa hur du gärna, och ofta, belyser det! (Jag saknar för övrigt "dagens Pernilla").

  Ok, jag väntar med spänning! Jag testade också även jag att söka i SAOB men hittade just ingenting ...

  Ser fram emot imorgon!

  SvaraRadera
 4. Triding, tridiongh, tridjung,tridung, tredjung, tredning ... men upplagsformen i SAOB råkar vara treding! Det betyder alltså mycket riktigt 'tredjedel'. Specialbetydelserna är ofta av ganska juridisk karaktär. En kvinna har exempel haft rätt till 1/3 av arv. Kronan har haft någon form av rätt till en treding av allmänningar och vattendrag. Prästen fick en tredjedel av tiondet, dvs 1/30. Beroende på hur många det bodde i socknen kunde det nog bli en lukrativ affär. Det du är ute efter är kanske att man kunde dela in landskap, socknar och hemman i tredingar, men min favorit är det finländska rymdmått för spannmål som motsvarar 1/3 karp. (Men nu kan du ju se detaljerna själv, när du har uppslagsformen.)

  SvaraRadera
 5. eg trúr at eg eisini sakni Pernilla. sjálv um eg ikki kenni hana.

  SvaraRadera
 6. Tack så hemskt mycket! (För övrigt ett underligt sätt att uttrycka sig på ...)

  Och tack för den underhållande informationen om den finska karpen! Jag har hört det ryktas (men kan tyvärr inte bekräfta ryktet för tillfället då google sviker mig) att kol kan mätas i enheten ubåt. Det ska alltså, om informationen stämmer, gå att mäta kol i x antal ubåtar. Om det stämmer så är det en följdfråga: hur mycket kol är en ubåt?

  Tack igen för hjälpen!

  /Levi

  SvaraRadera
 7. 'pig's eye perspiration odor' - jag tycker att det later som ett sallsamt bandnamn jag!

  Kan vi inte fora diskussion om just bandnamn, nar Wulf trots allt har en perversion for sprak och ordalag!

  SvaraRadera
 8. Bra tänkt. Jag har ju lovat att skriva tre inlägg på raken om hårdrock, så det passar ju.

  SvaraRadera