lördag 12 december 2009

Ostalgi

Aleksej Kasatonov, lagkapten/armémajor Vjatjeslav Fetisov, Sergej Makarov, Igor Larionov, Vladimir Krutov.

Är man uppvuxen under kalla kriget, då sovjetiska kärnvapenbestyckade ubåtar smög omkring som de ville kring svenska kusten, handlade det inte bara om idrott när Tre kronor mötte SSSR. Det vilade något mycket hotfullt över hela det sovjetryska (som man ibland sa) landslaget, och i synnerhet superfemman var lika skrämmande som ett spetsnazförband. Har man som jag en gång sett Krutov i ögonen glömmer man det inte. (Det var inte heller så kul för den som fick vara Fetisov när man lirade bandy på mellanstadiet.)

Men historien har sin gång. Muren föll och Warszawapakten med den. Sedan dess har hockey-VM mist all sin mening; Tjeckoslovakien upphörde att existera, de ryska stjärnorna stack till Nordamerika och europeisk hockey drabbades av NHL-orglar, cheerleaders och reklamavbrott. Snart förvandlades även spelet på isen till en blandning av Holiday on Ice och wrestling.

Visserligen handlar nedanstående klipp inte specifikt om hockey, men jag och den kloke gossen är nog överens.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar