tisdag 18 augusti 2009

Stympa! Hjärngympa!

Jag föraktar kvällspressens publicistiska nekrofili, som får dem att visa bilder på barn som blivit mördade. Att de är avskum rör dem inte i ryggen så länge de drar in sina blodspengar på lösnummerförsäljningen. Då svider det förhoppningsvis i alla fall en aning i deras gamskinn om vi mobbar dem lite för att de är så smärtsamt korkade.

I går (17/8) stod följande att läsa i Aftonspyan: "I Zimbabwe kostade i går en bussbiljett tre miljarder miljarder – alltså tre biljoner." Mot slutet förklarar de för säkerhets skull att "En biljon är en etta med 18 nollor efter." Detta illustreras skrattretande nog med en zimbabwisk "TEN BILLION DOLLARS"-sedel, där antalet nollor är det mer måttfulla tio!

En biljon har, för kännedom, 12 nollor. En anglosaxisk billion (vår miljard) har bara 9. Vill man ha 18 nollor (som i notisen), bör man söka upp en triljon, som heter quintillion på engelska. (Men en svensk kvintiljon har hela 30 nollor, liksom den engelska nonillion! Och den svenska noniljonen har 54 nollor, liksom en septendecillion, men på svenska har en septendeciljon 102 nollor ...

Ska det vara så svårt? Bojkotta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar