onsdag 9 april 2014

Bajsnördig

Den hurritiska språktidningen Språkbruk har på sin fasébucksida valt att beskriva sig själv som "Nördig men nödvändig!" Nu råkar jag tycka att nördig är en pejorativ term. Innebär det att man måste byta ut det ordet i beskrivningen, med tanke på den i övrigt rådande nästintill reflexmässiga termbytariver som brukar inträda, förmodligen lika mycket hos storfurstendömets svenpajsare som här i moderlandet, då någon påpekar möjligheten för att någon möjligen kan befaras uppleva en aldrig så liten kränkthet inför ett visst ord? Och kom inte med något bjäbb om "vit kränkt man" nu. Jag har eventuellt tattarblod i mig, så jag är förstås immun mot alla anklagelser mot att jag tillhör en privilegierad majoritetsbefolkning. Och man och man ... Jag har ju magiskt långt hår, så det händer att heteronormativa ungdjävlar säger att jag har "långt hår som en flicka", så vad vet man om den saken?

3 kommentarer:

  1. Jag som gillar nördar, somliga mer än andra, ser inget nedsättande i ordet nörd. Därför föreslår jag att Språkbruk byter konjunktion: "Nördig och nödvändig". Att bli kallad nörd är ju den yppersta hyllningen!

    SvaraRadera
  2. Eftersom det hitintills alltid varit de som upplever sig kränkta som har tolkningsföreträde, förstår jag inte varför jag inte ska ha det nu.

    SvaraRadera
  3. Du har helt rätt. Mottag härmed tolkningsföreträde i silkespapper med en prydlig rosett på. Från en okränkt monoman (låter det bättre?) till en kränkt.

    SvaraRadera