onsdag 8 april 2009

Creeping Death

På förekommen anledning: Stilla veckan består av palmsöndagen, blåmåndagen, vittisdagen, dymmelonsdagen, skärtorsdagen, långfredagen och påskafton. Sedan börjar påskveckan i och med påskdagen. De skäggiga schismatikerna borta i öst kör med en veckas fördröjning i år.

2 kommentarer:

  1. Denna dag kallas även askonsdagen. Om detta beror på att man förväntas klä sig i säck och aska - som det heter- och leva fattigt i väntan på frälsarens död, det vet jag faktiskt inte. Men mäster Wulfahariaz kanske har svar på den frågan?

    SvaraRadera
  2. Nja, det verkar ha skett en folkig sammanblandning här. Den riktiga askonsdagen är första dagen i fastan, dagen efter fettisdagen, mardi gras, således. Namnet förklaras på wikipedia så här: "Den har fått sitt namn efter den katolska sedvänjan att strö aska på de botgörare som denna dag jagades ut ur kyrkan." Så det påminner ju om Thomas antagande.

    Liknande sammanblandningar har för övrigt även skett med fettisdagen. Åtminstone tre personer hävdade igår att det var den vi genomled, vilket alltså inte var fallet.

    SvaraRadera