lördag 20 mars 2010

Wulfahariaz spännande och intressanta liv

I min lokala (som det verkar heta nu för tiden) mataffär är det alltid spännande att botanisera bland de exotiska rätter som bjuds. Ingen i personalen verkar vara polack, men ändå finns det en hel avdelning med livsmedelsliknande varor därifrån. "Inlagd grishuvud" förstår man vad det är, men vad är tanken att man ska göra med den gröna substansen Szscaw? På hyllkanten står det hjälpsamt Syra. Är det lagligt? Skärskådar man burken hittar man en i efterhand påklistrad papperslapp med texten syre, salt.

Lite väte på det, så har vi skapat havsvatten.

2 kommentarer:

  1. Vad du har hittat är alltså en ingrediens för äkta koshermat, Bergssyra, som man alltså ska göra vad som närmast påminner om nässelsoppa på. Den är precis som spenat, körsbär och rabarber giftig i större mängder. Ordet är så vitt jag i mina undersökningar kunna utröna, förpolskad Yiddish. Men allt detta visste du förmodligen förut.

    SvaraRadera
  2. Jag hade listat ut vilket släkte växten tillhörde, men där tog det stopp. Jiddisch, säger du? Kan man ana det tyska ordet "sauer" någonstans i bakgrunden?

    SvaraRadera