måndag 30 november 2009

Nogomet

Förväntas jag också hovniga inför Zlatan Abrahamsson? Det kan han glömma så länge han hotar med att sluta i landslaget.

lördag 28 november 2009

Ideliga besvikelser

Varför ska man åka ända till Lund när man i domkyrkan bara möts av nedmonterat ur och avstängd krypta? Jag var tvungen att gå till ett antikvariat och tröstköpa Studier över det sydvästskånska dialektområdet och Zur Frage nach dem Ursprung der Runennamen.

Håll flabben!


Wulfahariaz befinner sig i Lund, som en gång i tiden var ärkebiskopssäte för hela Norden, och förfasar sig över hur folk har fått för sig att prata. Som etnisk dansk svär han ve och förbannelse över hur befolkningen aningslöst fullbordar de karolinska kungarnas folkmord; som naturaliserad svee opponerar han sig å det kraftigaste mot att osäkra standardiseringsivrare befläckar den huvudstadsvarietet han så mödosamt, under tre slitsamma decennier, tillägnat sig.

Som bonus bjuder han på en meteorologisk rapport: Fy for hungan va räled vär här va! Rajn hela tin å vann i båjsorna.


fredag 27 november 2009

Ud på vajen

Jag tänkte ta en sväng till dialektarkivet i Lund i morgon. Det lär bli många timmars vilt och obscent gestikulerande åt alla livsfarliga, mobilpratande mittfilskörare.

torsdag 26 november 2009

Jaha

Jag har förstått att jag är måttligt inflytelserik.

onsdag 25 november 2009

City of Satan

Vad är det för skit Stockholms stad och hovet har kokat ihop? Är det inte i Sverige hon som ska gifta sig är kronprinsessa? Eller är det kanske så att hon i och med det opassande språkvalet satsar på att ta över makten i Tuvalu, Papua nya Guinea, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Jamaica, Bahamas, Bermuda, Grenada, Salomonöarna, Saint Lucia, Saint Vincent & Grenadinerna, Förenade kungadömet Storbritannien och Nordirland, Belize, Antigua & Barbuda samt Saint Kitts & Nevis? I så fall kan jag meddela henne att hon står på plats 196 (tätt efter sin bror, för övrigt) i den kön, så det är nog rätt kört. Skärpning!

Vidare hoppas jag innerligt att grannländernas kungahus protesterar mot det irredentistiska huvudstadsskrytet genom att helt enkelt utebli från festiviteterna.

Om de inte omedelbart ändrar namn på spektaklet går jag med i Republikanska föreningen och flyttar till lämplig kranskommun.

måndag 23 november 2009

Trista truismer nr 2

Fimpar är skräp och ska förpassas till därför avsett kärl: nonchalanta missbrukares ögonhålor.

Dokusåpor är ett heroin för folket.

lördag 21 november 2009

Sur och hård

Bara att sitta på 6.28-bussen till jobbet får pH-värdet att sjunka till livshotande nivåer. Inte blir det bättre av att varje hållplats, trots att samma information ges på en mycket tydlig skylt, ropas ut på en volym som skär genom märg och ben. Det är tur att jag även har väldigt högt dH.

fredag 20 november 2009

Hoppsan!

På det världomspännande datornätverket Internet kan man hitta de mest halsbrytande stavningar. Vad sägs till exempel om "de mytomsbundna Vikingarna"? Berömvärt och förkastligt på samma gång.

torsdag 19 november 2009

Pensiv poesi

Min oansvarige utgivare och jag har knåpat ihop en liten vers:

Hon med pannan i djupa veck
Vi med näsan i djup avec
Fula, fulla, väck

Egentligen är jag rabiat motståndare till slutrim och en den ädla allitterationens flammande förriddare, men vill man få fram ett viktigt budskap måste man understundom göra avkall på sin övertygelse.

Med anledn. av statsbesök

Kanske är syntharna och dansken arvfienden, men kom ihåg att hiphopparna och ryssen är ärkefienden.

tisdag 17 november 2009

Julklappstips

Så här ser en stolt och nöjd köpare av kvalitetslitteratur ut. Vill du också bli ball och bildad? Köp!

Katharsis

Ibland ser man framtiden an med tillförsikt och gläds över att livspusslet verkar falla på plats.

Så kan vi inte ha det! Jag har ett ansvar inför min läsekrets. För att råda bot på min inspirationskvävande optimism åker jag nu därför och handlar middagsmaten på Lidl. (Fortsättning följer.)

Så fort jag steg in i affärslokalen flydde livsandarna sin kos och grånade abrupt hela tillvaron till ett hadeiskt dis. Mina glada barndomsminnen bleknade däri och försvann. Jag skådade utan känslor in i världsintet.

Efter en till synes ändlös golgatavandring kom jag fram till de morbitt underdimensionerade kassorna. På en yta föga överstigande en kubikdecimeter tornade en bal dasspapper, fyra liter långfil, en rejäl påse palsternackor, en veckoförbrukning isterband, ett storpack vitpeppar, ett halvkilo grisnjure och ett par honungsburkar upp sig. Hur förväntas man genomföra en effektiv och ergonomisk packning under sådana förhållanden?

"Hur vorere om ni fixa större kasser?" sporde jag. "De finns papperkassar där borta", blev svaret.

Och jag var återfödd.

Adekvat inhemsk vokabulär

Oregano heter kungsmynta.

Rucola kan vi gott kalla senapskål.

måndag 16 november 2009

lördag 14 november 2009

Demokrati

Tydligen är det så att både anarkistiska plankare och hetsande högerextremister länkar till denna min laglydiga, altruistiska och filantropiska blogg.

Kul!

Stick!

Landsomfattande hyllningar

Nu kan det offentliggöras: Wulfahariaz har längre hår än en myskoxe!

torsdag 12 november 2009

Allt är frid

Vi lever i de märkligaste tider. I går såg jag en dokumentär om MMA. Tänk att det äntligen är tillåtet att strypa varandra här i landet!

De som nöjer sig med lite mindre smärta, gläds säkert över att årets julklapp, som i dag har presenterats med buller och bång, blir spikmattan.


För oss andliga flagellanter är dock gåvan självklar: Wulfahariaz Visdom!


onsdag 11 november 2009

Barnomsorgen i östra Mälardalen

På tal om det uppväxande släktet satt jag nyligen på tunnelbanan och kastade äcklade blickar på en man med plytet fullt med skrot. (Han hade också ett sådant där extremt fult jättehål i örat. Normalt sett brukar jag researcha ordentligt och ta reda på vad saker och ting heter, men den här gången gav jag upp när jag kom till frenulumpiercing.) Det där är både motbjudande och ohygieniskt, hann jag knappt tänka innan jag hörde ett skymt barn hosta, varvid nåldynan skakade på huvudet och visade att man ska hosta i handen.

Tillåt mig citera Gene Simmons: No.

Det sociala larvet

Har det inte varit väldigt tyst om de stackars nyckelbarnen det senaste knappa kvartseklet? Kanske var de bara en konservativ skrämselpropaganda för att skrämma kvar de sista hemmafruarna? Annars gissar jag att det är de som nu har vuxit upp och blivit curlingföräldrar.

tisdag 10 november 2009

Konsubstantiation

Det är inte sant att skåningarna äter svartsoppa för att fira minnet av Stockholms blodbad.

måndag 9 november 2009

Sikaflunssa

Jag är lite däven efter att ha tagit mitt samhälleliga ansvar och vaccinerat mig. En av biverkningarna gör att jag i stället för att öva mina färdigheter i techno-thrash tillfälligt har måst gå över till funeral doom.

lördag 7 november 2009

CC: Korrekt interpunktion (dyqind)

:(
(;
Nej, sådant trams vill jag inte veta av. Dessa teckenkombinationer är ett utslag av infantil nervositet och hör sannerligen inte hemma i bildad högprosa. Varför skulle jag behöva dem, då ni redan känner till att jag alltid är sur och en gnutta ironisk, eller snarare sarkastisk? Mår läsaren månne bättre av ett ); eller hur det skulle se ut? Jag tror inte det.

fredag 6 november 2009

Heldenkönig

Det var så sant ... Vi högtidlighåller i dag att det är 377 år sedan Lejonet från Norden stupade i ett dimhöljt Lützen. Ska man vara riktigt petig stämmer det dock inte riktigt. Vid den tiden höll svenskarna fortfarande fast vid den haltande julianska kalendern, medan motståndarna i den katolska ligan redan var framme vid 16 november. Det var inte förrän Sverige år 1753 också gick över till den gregorianska kalendern som de gamla fienderna kom i takt tidsmässigt, men de gamla bemärkelsedagarna har alltså inte flyttats retroaktivt.

Den första kungliga dödsdagen man kan fira med gott matematiskt samvete är sålunda Adolf Fredriks.

Mystique

Jag kanske borde skriva en egen konspirationsteoretisk mysterieroman, men då med en stenhård språkvetare som the good guy. Om vi hoppar över allt springade hit och dit, känslomässigt blahablaha och ovidkommande utvikningar, och koncentrerar oss på de fördolda orden blir det något i den här stilen:

Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn.

In his house at R'lyeh dead Cthulhu waits dreaming.

Det handlar alltså om Lovecrafts utomjordiska mardrömsmonster Cthulhu. Något skulle han väl kalla sin skapelse, men frågan är om han visste att det turkiska ordet kötülük betyder 'ondska'. Det lär vi aldrig få veta. Kanske rör det sig bara om ett lite obehagligt sammanträffande.

Måhända kunde det vara givande att se om Tolkien har något att tillföra.

Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
ash nazg thrakatulûk, agh burzum-ishi krimpatul.

One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all, and in the darkness bind them.


Kanske skulle min hjälte börja oråd här. Visserligen låter inte to bring them all så där jätteondskefullt, men med tanke på att ovanstående citat är nästan allt man känner till av detta svarta språk, börjar min romanfigur ana ugglor i mossen. Att samma ominösa ljudkombination över huvud taget uppträder i ett sådant sammanhang är illavarslande nog, även om vokabeln i sig förefaller harmlös.

Den avgörande punkten i dramat blir när vår språkvetare drar sig till minnes att Astrid Lindgren skriver om draken Katla, ett namn som uppenbart är lånat av den isländska vulkanen. Förmodligen har vår lingvist en jobbig sidekick som opponerar sig i tid och otid: "Men Cthulhu och Katla låter väl inget likt?" Med avgrundsstämma svarar nordisten då: "Se på den oblika formen!"

Kötlu!

Apokalyptisk vitskollaps

När hela Antarktis börjar smälta: Inkontinent

torsdag 5 november 2009

100 fosfor (Ja, det är en kod)

Jag läser Dan Browns nya alster och blir extremt provocerad av den fåraktighet som löper som en röd tråd rakt igenom hela eländet. Ett exempel: Tre högutbildade står och kliar sönder hårbotten över teckenföljden IIIX utan att begripa ett dugg. Tjugo (!) sidor senare kommer de på att man kan vända den upp och ned. Jag finner inte ord (Losfer Words (Big 'Orra)). Hjälten är ändå professor i symbolik och borde lösa problemet på en rad. Eller två rader då, eftersom han befinner sig i en stressig situation.

Ungefär samtidigt säger samme klant: "Runalfabeten består enbart av räta linjer. Deras bokstäver kallas för runor och eftersom de oftast ristades i sten var det för svårt att karva in svängda linjer." Ni kan sluta läsa här om ni vill, men detta tar jag som nordbo, språkman och sanningsälskare personligt.

Så här ligger det till. Det är långt ifrån ovanligt att u, r, b och några till uppvisar bågar. Det finns inga som helst belägg för att runor oftast ristades i sten. Trä förmultnar, som bekant. För övrigt är det inte ens särskilt svårt att göra svängda linjer i sten. Tekniskt sett ristar man inte, utan hackar en streckad linje, så att säga. Dan Brown har alltså fel, men det är väl främst det han är känd för?

tisdag 3 november 2009

Veckans ord

Steatorré betyder minsann 'fettrik avföring'.

måndag 2 november 2009

Orätt strunt

Jag är omringad av gamla Året runt. "Läs dig smart", står det på en av dem och jag kan inte låta bli att undra om de finge behålla sina prenumeranter om dessa följde rådet.

Djupt uttråkad började jag faktiskt läsa i ett annat nummer och hittade några guldkorn att bjuda på. Så här säger doktorn: "Man ska inte röka och vara måttlig med alkohol." Drick mer, med andra ord?

På annan plats får man lära sig om den alternativa (som det brukar heta när det inte finns några bevis) behandlingsmetoden kraniosakral osteopati som kan hjälpa mot "migrän, tinnitus, stressymtom, ungdomar med ADHD" och en massa annat. Det enda som hjälper mot ungdomar är väl åldersgräns och Uriah Heep.

Jo tack bra. Tackar som frågar. Knallar och går.

Eftermiddag med tevesänd idrott är inget jag rekommenderar. Jag knyter nävarna i byxfickan, frustar, sliter upp dem och börja banka besinningslöst på tangentbordet.

"Hur känns det?" "Hur gick känslorna där ute på plan?" "Kan du beskriva hur det kändes?" "Vad tror du hon känner just nu?"

För läkare och psykologer är det tjänstefel att inte ställa denna fråga. När den kommer från en journalist tyder det i stället på tanketom lathet och publikföraktande fantasilöshet.