fredag 30 oktober 2009

Samhain

Kolonner av amerikaniserade glin idkar utpressning för att få godis.

Kom tillbaka till påsken!

torsdag 29 oktober 2009

Västslaviskt

Steck den Finger durch den Hals!

Sossarne skrifva bedröfligt

Ser man på, socialdemokraterna är just nu församlade på




och verkar inte skämmas det minsta för sin engelskt osande särskrivning. Det är allmänt känt att SAP som statsbärande parti spelade under täcket med den store Satan redan på 50-talet, men varför ska just jag behöva drabbas av amerikaniseringen på det här sättet?

onsdag 28 oktober 2009

Låtsasmusik

The Poodles är visst på turné utomlands. Bra. Stanna där!

tisdag 27 oktober 2009

The battle rages on

I helgen gick jag en sväng på krogen. Naturligtvis blev jag syrak så fort jag kom förbi dörrvakten. Eftersom jag inte ville låta min skinnjacka hamna i orätta händer, hade jag, delvis även med tanke på min känsliga hälsa, tagit på mig en extremt ohård vinterjacka. När jag för en gång skull alltså hade behov av en blodsugande garderobiär, hade de banditerna tagit ledigt, varför jag tvingades ansluta mig till den församlade kamratkretsen klädd som den mes jag kanske innerst inne är.

Inte blev det bättre när jag fick höra att min blogg blivit tråkig. "Ja, men va fan? Va ere för mening när jag aldrig får nå kommentarer? Ja kan ju lika gärna skriva på eyak!" svarade jag uppbragt. "Måste du ha bekräftelse hela tiden?" blev den hånfulla repliken på detta, varpå samtalet avstannade för att aldrig återupptas.

Men den som tycker att det varit ovanligt många ironiskt sockersöta kommentarer de senaste dagarna, förstår nu varför.

I don't need no one
You can keep your sympathy
(Saxon)

söndag 25 oktober 2009

En manlig brud till Satan

Att Jan Guillou är dryg, snorkig, överlägsen och fjollig homofob visste vi redan. Att han blandar ihop begreppen och kallar vanliga, hederliga LHHBBTT-personer för pederaster och skyller på sitt franska språköra är visserligen skrattframkallande, men ger förstås inga pluspoäng till Janne. Jag har tidigare också nämnt att åtminstone hans senare böcker är så dåliga att man kvider. Dessutom är han en maoistisk vapenfetischist som hyllat Saddam Hussein.

Klart grabben ska ha lön från Komitet gosudarstvennoj bezopasnosti! Man undrar bara vad man gjorde med sådana som Guillou i Irak, Kina och Sovjet.

lördag 24 oktober 2009

Kaverit ja toverit

Jag har förstått att jag har sverigefinska läsare. Nu finns det många här i landet som anser dessas modersmål vara ett gräsligt fult språk. Själv är jag inte så säker på det. Skogsviol heter till exempel metsäorvokki och solros auringonkukka.

torsdag 22 oktober 2009

Väck

Veckorevyn har haft något de kallar Blog awards. (Snart emigrerar jag till ett land där man inte kan ett ord engelska.) De delade ut hela tio priser utan att jag fick ett enda! När ska jag få mitt erkännande? Dessutom togs alla pokalerna utom en av kvinnor. Skam över er, sexistiska svin!

strageislaginaz

Det finns fantastiska skribenter. Wulfahariaz. Det finns andra som skriver så fruktansvärt illa att man vill gråta. Alexandra Pladaskiou, Johan Esk. Ytterligare andra är sömngångare som ibland blixtrar till. Fredrik Strage. Efter helgens spelning med Mustasch har han i mina ögon tyvärr skämt ut sig för lång tid framöver.

Att de använder eurovisionsignaturen som intro vittnar om en oförlöst kärlek till schlager.

Nog saknas det ett s? Eurovisionssignaturen heter det. Även om Strage råkar vara en anemisk stackare som aktar sig för idrott, ska han inte döma andra efter sig själv. Hos medelålders riktiga män väcker den där snutten nostalgiska minnen om hur våra lärare avbröt lektionerna för vi skulle bänka oss framför teven och titta på slalom. Vi tänker knappast på fjäderboor och tonartshöjningar.

Vi minns Stenmark! Och då menar jag Ingemar och inte Martin.

onsdag 21 oktober 2009

Reklamera reklamen!

"Fodboll i Baceloda?"

Så lyder en annons i dagens Metro. Förvirrad tänkte jag att det var illa stavad danska. På danska stavas idrotten i fråga som bekant fodbold, men slut-d:et är stumt. Denna hastigt framkastade hypotes förklarar emellertid inte de andra konstigheterna.

Den trista förklaringen var att man på detta lustifika sätt vill lura på oss ett naturmedel mot förkylning och gör ett hopplöst klumpigt försök att återge hur man låter när man är snuvig.

Tillåt mig bjussa på en lektion i patologisk fonetik. m-, n- och ng-ljuden produceras normalt genom näsan (och kallas följaktligen nasaler). När snoken är full med snor, kommer luften inte ut det hållet och tvingas ut genom munnen i stället, då ungefär i skepnaden av b, d respektive g. Detta testas lätt om man håller för näsan. d blir alltså inte t och r faller verkligen inte bort.

Eller är det så att reklammakare tror att man får en släng av språkstörningar i samband med flunsan? Har de så grumliga kunskaper i medicin, bör man kanske inta en skeptisk hållning till de varor vi förväntas hälla i oss.

Buppigt, okuddigt och fläggt!

måndag 19 oktober 2009

Felfinnarföreningen

Jag ska lagga in lite stävfel med flyt, dö ock du. Annars är det svart att väta om ny lever.

Diktatur

Jag har aldrig varit speciellt förtjust i musik där utövarna passar på att torgföra sina politiska ståndpunkter. Inte heller har jag för avsikt att låta denna blogg bli ett forum för agitation åt ena eller andra hållet.

Helt tyst kan jag emellertid icke vara, så får ni tolka bäst ni vill: All makt åt Tengil, vår befriare!

söndag 18 oktober 2009

Bigotes de Gotemburgo

Detta är emot mina principer, men eftersom jag är bunden av en helig ed till de inblandade, är jag nu tvungen att göra en Hemingway, det vill säga skriva under the influence.

Mina vänner inom den metallurgiska ortodoxin hade haft våldsamma invändningar mot mitt beslut att närvara vid kvällens Mustaschspelning, men jag gör la som jag vill.

Förra gången jag såg dem och försökte slå mig i slang med sillstryparna, kom vi omedelbart på kant med varandra. "Alla vi i Stockholm hatar er", började jag smidigt som en sjöelefant och hann aldrig komma fram till att jag å min sida alltid gillat dem och hade för vana att energiskt framhålla deras förtjänster. Det blev kalla handen direkt.

Om ni nu läser detta, gôbbar, ska ni veta att det var en briljant spelning, men det anar ni nog redan. Jag vill emellertid poängtera en detalj. Bara för att jag kan, skriver jag på sorundadialekten: Somlia gillarnte hanses sång, men skillnan mellan han å andra e att han klarare perfekt lajv.

torsdag 15 oktober 2009

Från Levanten

Tänk att en musiker kan få ett sådant nästan ögonblickligt massivt genomslag för att några år senare avlida utan att något av de nya fansen reagerar det minsta. Jag talar förstås om Azar Habib, mannen bakom Ansiktsburk och Hatten är din. Han var libanes.

onsdag 14 oktober 2009

Vi fårnte va bänga å [=och] banga å [=att] banga!

Östkust mot västkust inom musikliknande verksamhet är ett larvigt hiphoppåfund, men när de trallande syntslingefånarna i In Fla*es öppnar sina silltrutar behövs en iron fist från mälardalen för att tysta deras bjäbb. I dagens aftonbajs säger de att en "headbang känns lite löjligt, som ett spastiskt ryck".

Vissa saker är inte förhandlingsbara:

Kurder har mustasch.
Danskar har röd näsa.
En kung har apanage.
Raggare kan inte läsa.
Ogilla Pernilla!
Tyskar är perfida.
Punkare luktar illa.
Klapphingstar är kryptorkida.

Och vi headbangar!

Pungspark

Älskade, högt ärade malteser! Ödmjukast ber jag er att inte tveka inför grovt övervåld i kväll. Med upprepade kapningar bakifrån, armbågar i ansiktet, farliga efterslängar, kvävande tröjdragningar och dobbar djupt in i de portugisiska U-landslåren kan det gå vägen.

I am a hunter, not easy to meet (Krokus)

Snedspark

Svenska fotbollförbundet [sic] har utdömt ett bötesbelopp till ÖIS för en banderoll med texten "Free Dawit Isaak".

Visserligen sägs klubbarna själva ha varit med om att hitta på den absurda bestämmelse som ligger till grund för domslutet, men det är oroande att SvFF anser sig stå över såväl grundlagen som svenska språkets stavningsregler. (Fotbollförbundet säger bara läspande afatiker; foppollsföbunde heter det!)

måndag 12 oktober 2009

Bakåtsträvare

Nåja, de viktigaste siffrorna är 12 tum och 33 1/3 varv. Min älskade LP-spelare fungerar igen.

Kvällstidning i dumstrut

Jag roade mig med att se vad kretinerna på Expressen hade att säga om Saturnus nyupptäckta ring: "Det innebär att den når ända bort till gränsen för den interplanetära rymden, det vill säga gränsen för hela solsystemet."

Nu vill jag vråla halsen blodig, men hejdar mig i sista sekunden. Jag vet ju att jag brukar ha fel tre gånger om året. Hittills i år har jag påstått att yttrium och ytterbium är samma sak samt att The Toxic Waltz ligger på Pleasures of the Flesh. Knasigt, eller hur? Kan detta vara tredje gången gillt? Har jag så totalt missuppfattat all astronomi? Måste jag be tidningarna om ursäkt?

Seiern er hans

Denna vecka har vi lärt oss att man kan få nobelpris i förskott. Därför förväntar jag mig att få nästa års litteraturpris. Även en rimturs kan må bra av lite uppskattning emellanåt.

För övrigt är jag mycket, mycket bättre på luo än där jänkaren Obama.

torsdag 8 oktober 2009

Dagblad i nattmössa

Nu satsar även SvD på astronomiskt kannstöperi. De påstår att ringen jag i går berättade om "startar sex miljoner kilometer från planeten och sträcker sig ytterligare tolv miljoner kilometer -- ända bort till gränsen för hela solsystemet".

NEJ. INTE ALLS. DUMHETER.

Saturnus ligger cirka halvannan miljard kilometer från solen; Uranus hela tre miljarder. Ringen sträcker sig alltså några promille av vägen till närmsta planet, och hur långt det är till solsystemets gräns vågar jag inte ens tänka på.

Jag ska sluta läsa alla tidningar utom mitt sparade exemplar av En ding ding värld.

onsdag 7 oktober 2009

Aftonblad i nattmössa

Aftonbladet meddelar att en ny ring kring Saturnus har upptäckts. "För att förstå hur stor nya ringen är kan man säga att den är en miljard gånger så stor som vår egen planet", hävdar de. Kan de inte bara strunta i alla verkliga nyheter och byta namn till Anna Anka & Co? Skräptidningen anger ringens radie till 6.ooo.ooo kilometer, vilket jämfört med jordens 6.378 kilometer (beroende på hur man mäter) sannerligen inte ger utrymme för någon miljard. Stoppa presstödet, påskynda pressdöden!

tisdag 6 oktober 2009

Skamvrån

Hur kan jag som naturvetenskapligt intresserad språkman och anhängare av morbid metall totalt ha missat ordet tafonomi? Oförlåtligt!

Det rör sig alltså om 'vetenskapen om hur organisk materia bevaras efter döden och de processer som påverkar hur växter och djur bryts ner'.

måndag 5 oktober 2009

Republikansk blunder

Det händer att kungahuset jämförs med hederskulturer eftersom tronföljaren måste ha tillstånd av sin far innan hon gifter sig. Trams! Kanske skulle hon, likt sina gammelfarbröder Sigvard och Carl Johan, ha mist sin titel och framtida kneg. Jag har svårt att tänka mig att Carl Philip tillsammans med danska kusinerna Jocke och Fredde skulle ha slängt henne med huvudet före ned på Lejonbacken.

fredag 2 oktober 2009

Happy metal or no metal at all















Gubbhyllan

Aj då, nu har även Sudden fallit för åldersstrecket. Då han, i likhet med Henke Larsson, är året äldre än jag, har jag länge kunnat bygga upp och underhålla en mental buffert mot den gastkramande sanningen att mina möjligheter att försörja mig som elitidrottare närmar sig den absoluta nollpunkten, men som det ser ut nu är jag alltså för gammal.

För övrigt är det intressant att ingen av våra NHL-svenskar någonsin har tagit språklig skada av en aldrig så lång vistelse i den västra hemisfären, medan våra skådespelare har fått ett rykte om sig att bryta svårt på amerikanska efter blott några veckor.