tisdag 29 september 2009

Epigrammatik

Köp böcker! Överskottet går oavkortat till förgörande ändamål.



Konspirationsteori

Ni som bor i Fjollträsk minns kanske när tunnelbanan införde att en inspelad röst kungjorde nästa station. En storm av protester mot att inläsaren hade för ful dialekt medförde att en kvinnlig stämma ersatte honom.

Nu undrar jag om det inte är samme man som fått läsa in de engelskspråkiga (buuuu, landsförräderi, kulturskymning, eftergiftspolitik) stationsuppgifterna i innerstaden. Det låter inte bra.

Varför inte så här?: Hötorge, Universitete, Rådhuse, Farsta strann, Melarhöjden, Hagsetra ...

söndag 27 september 2009

Raus!

Då alla mina bekanta är bakfulla, halta eller tjocka får jag väl ta en promenad i eget majestät. Ni kan sitta där med era dåliga andedräkter, kryckor och ostbågar.

fredag 25 september 2009

Fyndhörnan

Det är jag och ingen annan som har myntat begreppet fjordrock för norsk black metal.

onsdag 23 september 2009

Bänknöt

Det skulle aldrig falla mig in att raljera över Magnus Hedmans otursförföljda karriär. Det är inget lustigt med att han separerar, tappar hår, separerar, tappar linserna, separerar, blir haffad, separerar, blir dömd, separerar, får sparken och separerar. Att det är synd om grabben gör honom emellertid inte immun mot angrepp från mig. När han fortfarande satt i tevesofforna avslutade han varannan mening med ett knipslugt fine, that's it eller you name it. Jag önskar Magnus lycka till, men se till att aldrig släppa in honom i en studio igen.

tisdag 22 september 2009

Ifrågasatt

Ibland händer det att jag bär hårsnoddar som är färgglada eller randiga. Då får jag frågan varför jag, som är så hård och manlig, bär sådana accessoarer. Äsch, svarar jag då, jag är trygg i min könsroll.

onsdag 16 september 2009

Diakritiskt krisläge

För det andra såg jag ett inslag på teve i morse om en arbetslös som hade startat en massagefirma. Ovanför entrén till hennes etablissemang hängde en skylt med texten Susannés massage eller innerliga hälsotjafs eller kroppsfjanteri eller något sådant. Hennes namn hann jag i alla fall se och det var ju så fel att det går att jämföra med -4 rätt på stryktipset.

1. Flickor ska ges namn vilkas stavning återspeglar uttalet. Göta, Hilda, Inga och Disa är både bättre och vackrare än franska skräckkonstruktioner som Jeanette-Louise.

2. Vi använder INTE genitivapostrof i svenskan! I svenskan använder vi INTE genitivapostrof. Det får alltså under inga omständigheter hända att man skriver Sebastian's modebutik eller liknande.

3. Om man är en obotligt amerikaniserad språkförstörare och envisas med denna skändliga genitivapostrof, kan man väl i alla fall låta bli att använda accenttecknet. Det ser om möjligt ännu dummare ut: Alexander´s boutique.

Go to Hell

Idag är det onsdag, vilket som bekant innebär att det är Odens, den rasandes, dag. Själv är jag så arg att det spränger i huvudet. Det är bäst att jag delar upp dagens inlägg så att jag inte kräks på tangentbordet.

Det gör inget att de gav mig tinnitus.

Låt gå för att de inte har gjort en bra skiva på 22 år.

Det kan kvitta att de har en sur sopa på gitarr.

Jag kan till och med ha överseende med att de har en grekisk strandraggare från Göteborg på trummor.

Men när nämnda batterist deltar i lekprogram på TV4 är måttet ta mig fan rågat! Jag förstår att blöjmesarna i Hammerfall inte bryr sig om att de skämmer ut sig själva och alla andra hårdrockare när de ställer upp i Körslaget och Melodifestivalen, men spelar man i Motörhead har man faktiskt ett ansvar. Mikkey Dee, du är inget annat än en aningen slankare Anna Book!

måndag 14 september 2009

Försändelser och skändelser

Ack, jag tänkte sända ett paket till mina anförvanter i Skåne. Under protest avtågar jag alltså mot Ahmeds post & porr. Det var bättre förr. Vad skulle kapten Stofil ha gjort i mitt ställe?

söndag 13 september 2009

Vergangenheitsbewältigung

Jag läste i fredagens Metro, tror jag, att Joey Tempest tycker det är fantastiskt att de fortfarande spelar i originalsättningen. Man häpnar och förundras. Nu läser jag i nät-Expressen att samma klimakteriekrullfjantar skryter om att de under en tid festade hårdare än Mötley Crüe. Det förklarar saken: Drogerna har alltså orsakat så grava hjärnskador att de glömt bort Tony Reno och att de inte hade någon keyboardist på de första skivorna. Lägg in er på behandlingshem! Behövs det kan jag hjälpa till med elchockerna.

lördag 12 september 2009

Urk

För den som är intresserad av språklig lyteskomik kan jag varmt rekommendera dagens Pillan, men jag kommer i fortsättningen att hålla mig därifrån. Vill man späka sig själv lite extra, bör man också läsa kommentarerna.

fredag 11 september 2009

Kränkta debattörer

Jag har oerhört svårt att se att debatten om den sydafrikanska friidrotterskans könstillhörighet skulle vara rasistisk, som hennes förbund hävdat. Jag vill minnas att skämt och anklagelser under åttiotalet haglade tätt om östtyska kulstöterskors robusta utstrålning, så denna typ av diskussion drabbar färgblint både indogermaner och bantufolk.

Lika svårt har jag att se varför det i samma fråga "finns mycket kvar att göra queerpolitiskt", som jag läste i en insändare. Någon får gärna förklara för mig.

onsdag 9 september 2009

I kväll: Maltdryck

Fotbollsdags! Det språkliga har vi redan gått igenom. Nu ska vi prata om den nordafrikanska öns musikliv. Så fort mikrostaten är på tapeten börjar pressen babbla om en viss liten sångargosse. Jag tänker inte ge honom ytterligare uppmärksamhet genom att nämna hans namn, men hans anagram är passande nog B-Grinveko. Alla rättrogna vet att det enda maltesiska bidraget till vårt västerländska kulturarv är Marc Storace i Krokus!

... ... ... ... ... ... Headhunter!

måndag 7 september 2009

Jag chockrasar!

Skandal! Skandal! En domarskandal! Jag vann visst inte bloktävlingen. Hur är detta möjligt? Nepotism? Mutor? Fusk? Utpressning? Slarv? Okunskap? Mörkläggningskampanj?

Förutom det skymfliga nederlag jag orätt råkat ut för, väcker detta också farhågor på nationell nivå. Visserligen är den organisation som anordnade tävlingen extremt ljusskygg, varför det är stört omöjligt att få insyn i hur de arbetar, men jag tror mig veta att riksdagsledamoten Fredrik Federley och opinionsbildaren Linda Skugge är livliga aktörer i den rättsröta jag drabbats av. Frågan är vilka sjuka idéer dessa skumraskfigurer är beredda att pracka på resten av folket, när de utan att blinka kan göra så här mot mig.

söndag 6 september 2009

Musik ska byggas utav vrede

Det är inte alls så att jag hatar eller föraktar dem som lyssnar på dansbandsmusik. Däremot vägrar jag förstås att ha någonting med dem att göra.

Men de som spelar i dessa motbjudande grupper har förverkat sin rätt att hålla i ett instrument. Vad är det som gör att de vägrar att spela en enda oväntad synkop, ett enda överraskande fill eller en enda spännande soloton? Tror de att de dansande i total förvirring skulle göra krokben på varandra om de utsattes för något som avlägset påminde om intressanta tonföljder? Varför vill sångarna bara ge uttryck för en enda känsla? Är de rädda för upplopp i publiken om man för en sekund frångår sin sedativa svammel? Varför ler de oavbrutet som strykrädda mähän? Kan de verkligen vara så bindgalna att de tycker att musiken är rolig? Spärra in dem!

Ceterum censeo Gothoburgem esse delendam

Som ni kanske vet brukar jag skoja till det och säga att jag ska ta på mig min hårdrock. Festlet, änna!

En lätt efterbliven ovän till mig påpekade en gång att jackan började bli trasig: Skinnpaj!

Då kontrade jag med att påpeka att mina Motörhead- och Maiden-badges gör att plagget sorterar under begreppet märkeskläder! De va la en rekte skrattfest!

(Nej, jag ljuger. Jag låg sömnlös i flera veckor innan jag kom på svarsskämtet, som i sanningens namn inte heller var något att hänga i julgranen.)

Per Nilla Wahl gren

Jag vill egentligen inte hålla på och hacka på folk som den där mobbaren Schulman, men en viss kvinna lägger gång på gång upp den för smash, så vad kan jag göra när min inre ulv vädrar blod?Plats alltså på scen för Pernilla Wahlgren och hennes fantastiska show "Finn fem fel!"

30års-Jubileum
Det är inte bara JAG som firar 30årsjubileum i år.
Ikväll har jag nämligen gigat ute på Djurö näsets konferans och hotell, som också firade 30årsjubileum minsann!


Applådåskor! Stående ovationer!

Nu får jag emellertid lite dåligt samvete. Pernilla har säkerligen en massa goda sidor också: Käck, ärtig, folklig, piffig, pillemarisk, hjärtlig, mysig, varm ... Kort sagt: en salt tjej!

lördag 5 september 2009

Magyarország–Svédország 1–2!

Det är för övrigt ungerskan och två små voguliska språk som utgör den ugriska språkgruppen. Tillsammans med bland annat estniska och samiska bildar de den finsk-ugriska gruppen, vilken med tillägg av samojediska språk som jurakiska, selkupiska och nganasaniska går under namnet den uraliska språkfamiljen. Frågor på det?

Huzzah!

Man säger mig att jag bara är sur, sur, sur. Därför tänkte jag komma med lite upplyftande tidender.

1. Jag fick i sista minuten biljett till the Kristet Utseende. Det var väl skoj? Det känns särskilt roligt eftersom min tjejs storasysters sambos kusins kille faktiskt spelar i orkestern.

2. Jag har nu grunnat, undrat, funderat, trixat, fixat, ordnat och donat så att jag automatiskt ser när ni bidrar med kommentarer, även om det gäller inlägg från i vintras. Men jag vill påminna om att jag kräver hyfs och korrekt interpunktion!

onsdag 2 september 2009

[sic]

Socialstyrelsen har satt ut plakat lite här och var, där man lär sig att det inte längre ska heta svininfluensan. Så här löjligt kommer det att låta i framtiden om de får bestämma: "Hade inte hen den nya influensannollnolltalet?" Jag kommer att vägra förstå.

tisdag 1 september 2009

Finn fem fel med Pillan!

Hon har gjort det igen! I Pernilla Wahlgrens blogg idag kan man roa sig med att finna fem fel i ett pyttelitet stycke. Är hon inte en riktig glädjespridare, säg?

Det har varit rätt turbulent här hemma under morgonen, så jag hinner inte med nåt lång inlägg just nu. morgonen har annars innehållit vattenläcka ver hela vardagsrummet, dubbelbokat möte samt en stor moddefotografering som vi just nu är mitt i...!

Ett av felen är väl ganska oskyldigt, men nu ska vi inte vara toleranta.

Mejeribryderi

I går var jag så oerhört trött att jag inte litade på mina hörselintryck när jag nåddes av budet att Milko, på grund av SJUNKANDE världsmarknadspriser, HÖJER literpriset på mjölk med en krona i butikerna. Törs jag då som obotlig smörig romantiker hoppas att världspriset på guld, blomster och lyxig konfekt skjuter i höjden?